Helge Halsti

Sosiaalineuvos Helge Olof Halsti (ent. Hagman)

Sosiaalineuvos, majuri evp. , Suomen kansanpuolueen ja Liberaalisen kansanpuolueen entinen puoluesihteeri, Helge Olof Halsti (ent.Hagman) oli syntynyt Porvoossa 29. kesäkuuta 1912 ja kuoli 5. elokuuta 1992 Lahdessa.

Vanhemmat olivat Hagman Hugo ja Olga (os. Jungclaus). Vanhempi veli oli Wolf H. Halsti. Helge kävi Helsingissä ruotsalaisen normaalilyseon, jonka jälkeen hän suoritti asevelvollisuuden ja kävi v. 1931 reserviupseerikoulun. Sen jälkeen hän toimi rajavartiostossa ja tullissa eri tehtävissä. Halsti oli avioliitossa kolme kertaa vv. 1938-43, 1944-74 ja 1976-92, joista kahdesta hänellä oli kuollessaan yhteensä 6 lasta, 7 lastenlasta sekä kaksi lapsen-lapsen lasta.

Toiminta puolustusvoimissa

Talvisodassa Helge Halsti oli Lapin rintamalla autokomppaniassa. Talvisodan jälkeen hän jäi puolustusvoimien palvelukseen rajajääkärien komppanianpäälliköksi. Jatkosodassa hän palveli mm. Sallan ja Kiestingin suunnalla. Lapin sodassa hän palveli Kemijärven alueella, jossa haavoittui vaikeasti. Sodan loputtua Halsti siirtyi Lahteen, jossa palveli vielä muutaman vuoden sotilastehtävissä, mutta siirtyi sitten siviiliin eri tehtäviin.

Toiminta Sotainvalidien Veljesliitto ry:ssä

Puolustusvoimista erottuaan hän toimi mm. Vapo Oy:n palvelukseen ja ryhtyi 1940-luvun lopulla yrittäjäksi saatuaan luvan perustaa kirjakaupan Lahden Kirja ja Paperi Oy:n. Hän siirtyi kuitenkin pian Sotainvalidien veljesliiton palvelukseen, jossa oli Lahden piirin puheenjohtaja 1949 – 91 ja Sota- invalidien Lahden osaston puheenjohtaja 1950 – 61 ja 1974-90. Hän toimi ansiokkaasti sotainvalidien elinolojen parantamisen hyväksi: Hänen aikanaan Lahden piirin alueella järjestettiin mm. Vääksyn Kanavaniemen juhannusjuhlia ja harjoitettiin kahvila-, pesula ja urheiluliiketoimintaa. Lahden piirin eri alaosastot hoitivat matkahuoltoja Lahdessa ja lähikunnissa. Kesäkioskeja pidetiin Lahdessa ja ympä- ristökunnissa.

Helge Halsti oli keskeisesti mukana Sotainvalidien veljesliiton toiminnassa, mm. liittovaltuston jäsen vv.1950-91, liittohallituksessa vv. 1982-85. Sosiaalineuvoksen arvonimi Helge Halstille myönnettiin v. 1979. Halsti oli palkittu useilla kunnia- ja ansiomerkeillä.

Poliittinen toiminta

Helge Halsti osallistui myös politiikkaan, hän oli Suomen kansanpuolueen ja sen jatkajan Liberaalisen kansanpuolueen puoluesihteeri vv.1960-68. Presidentin valtisijamiehenä hän oli v.1968. Lahden kunnalliselämään Halsti osallistui pitkään, hän oli kaupunginvaltuustossa vv. 1955-72 ja kaupunginhallituksessa vv.1970-76.

Halsti oli perustamassa KJ. Ståhlberg-säätiötä ja kuului sen hallitukseen, vuodesta 1985 hän oli säätiön puheenjohtaja.

Eläkevuodet ja harrastukset

Eläkevuosistaan Helge vietti osan Teneriffalla. Lukeminen oli hänen erityisharrastuksensa. Hän luki ja puhui kotikielinään ruotsia ja saksaa sekä kadulla ja koulussa opittua suomea. Hän oli harras luonnon ystävä, kalastus ja metsästys olivat pääasiallinen ajankulu hirsimajalla Virmailan Purtsaaressa.